Tuesday 11 October 2011

Burger van kikkererwten met yoghurtsaus en homemade frites


* voor 3 personen
* voorbereiden ongeveer 50 minuten
* oventijd 30 minuten

Ik ben zelf niet zo weg van de groenteburgers, de sojaworstjes en al het andere wat je vindt op de vegetarische afdeling in de supermarkt of in de biowinkels. Misschien komt dat omdat ik een hele lange tijd nog vlees heb gegeten. Wel ben ik gek op burgers die vol van smaak zijn en zelfs de echte vleeseter kan overtuigen om vegetarisch te worden. Deze burger doet dat! Wat heb je nodig?

Voor de homemade frites

- 8 of 9 aardappels in normaal formaat
- kurkuma
- paprikapoeder
- kerriepoeder
- olijoflie


Zet een pan met water op het vuur en laat het water koken. Schil de aardappels en snijd ze ongeveer in plakken van 1 cm. Snijd ook deze weer in stukken van 1 cm zodat je een formaat friet hebt. Voeg deze aardappels toe in de pan met kokend water en laat deze ongeveer 10 minuten in kokend water koken. Niet te lang anders breken ze, maar net gaar. Verwarm de oven vervolgens op 220 graden. Laat de aardappels uitlekken en dep ze droeg met een theedoek. Leg ze vervolgens op een bakplaat met bakpapier en besprenkel de aardappels met olijfolie. Strooi de kruiden over de aardappels en brengt tevens op smaak met zout en peper. Doe ze in de oven voor zo'n 30 minuten.


Voor de kikkererwten burger

- 1 blik kikkerwerten, uitgelekt
- 1 klein blikje mais uitgelekt
- paneermeel
- 1 rode ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 handjes vol de blaadjes van selderij, grofgesneden
- 1 tl komijn
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl paprikapoeder
- olijfolie 
- burger broodjes of bolletjes


Doe de kikkererwten en mais in een kom en pureer dit grof met de staafmixer. Zorg ervoor dat het niet geheel glad is maar ook nog zeker brokjes bezit. Voeg hierbij de ui, knoflook en selderij en mix dit met je handen of een lepel goed door elkaar. Voeg nu alle kruiden toe en breng op smaak met peper en zout. Mix alles lekker door elkaar. Voeg als laatste ongeveer 6 eetlepels paneermeel toe en mix nogmaals. Laat het even 10 minuten opstijven. Je kunt nu mooi beginnen aan de yoghurtsaus. Leg hierna nog wat paneermeel op een bord. Kneed wat grote bollen van de puree en vorm deze in een burger. Leg beide zijden in de paneermeel en zorg ervoor dat het overall goed gedekt is met de paneermeel. Voeg wat olijfolie toe in een hete koekenpan en leg de burgers hierin. Keer ze niet te vaak om, hierdoor vallen ze namelijk sneller uit elkaar. Bak aan beide kanten 5 tot 8 minuten op middelmatig vuur totdat beide kanten lekker krokant zijn. Leg de burger tussen het broodje en smeer de yoghurtsaus over burger. Garneer evt. met een blaadje selderij.



Voor de yoghurt saus


- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 eetlepel citroensap
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 2 handjes vol grof gesneden peterselie

Doe alles in een kom en mix alles goed door elkaar met een lepel. Serveer deze saus over de kikkererwten burger zodat hij wat minder droog is.


Eet smakelijk!


Warme groet, 


Asha

No comments:

Post a Comment