Sunday 13 November 2011

Lasagne van aubergine en ricotta



* Voor 6 personen
* Voorbereidingstijd: 40-60 minuten
* Oventijd: 40 minuten

Ik ben al een tijdje op zoek naar een lekkere vegetarische lasagne. Mijn moeder maakte vroeger de meest heerlijke lasagne en zelfs deze vond ik lastig na te maken. Dit recept ben ik van de week tegengekomen op internet, op de website van een medeblogger. Uiteraard ben ik deze blog meteen gaan volgen en ben ik dit recept meteen gaan uitproberen en hij is ontzetten goed gelukt! Wat heb je nodig?

- 2 pakken gezeefde tomaten
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- een bakje verse basilicum
- 5 sjalotjes gesnipperd
- olijfolie
- 2 aubergines
- 250 gram ricotta
- 1 pak verse lasagne bladen (als je geen verse kunt vinden, haal dan de normale en kook deze van tevoren)
- 40 gram geraspte parmezaanse kaas
- 50 gram pijnboompitten

Verhit olijfolie in een wat diepere koekenpan. Bak hierin de knoflook en sjalotjes lichtbruin. Zodra deze lichtbruin zijn kun je de tomaten toevoegen. Snijd intussen 2 handjevol basilicum fijn en strooi dit erbij. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm deze tomaten saus goed en laat zeker 20 minuten door pruttelen zodat de smaken goed intrekken. 


Snijd de aubergines in dunne plakjes en verhit de grillpan. Vet deze licht in met wat olijfolie en zodra deze heet is leg je de aubergine plakjes er 1 voor 1 op. Strooi wat peper en zout erover, keer 2 tot 2 keer totdat ze lekker gegrild zijn en doe dit totdat alle plakjes op zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 180-200 graden. Rooster de pijnboompitten in een hete koekenpan en snijd deze fijn zodra ze wat afgekoeld zijn. Vet de ovenschaal goed in en leg als eerste de lasagne bladen er in, je kunt deze evt. op maat knippen. Leg hier de gegrilde aubergine plakjes op en hierboven een laag tomatensaus. Smeer de ricotta gelijkmatig over de tomatensaus en strooi de fijngesneden pijnboompitten erover heen. Verdeel een aantal basilicum blaadjes over de ricotta en pijnboompitten en begin vervolgens weer met de lasagne bladen. Doet zit zo'n 3 keer totdat alles op is en eindig met de basilicum blaadjes als laatst. Verdeel de geraspte parmezaanse kaas over de lasagne en doe de lasagne in de oven. Bak deze gaar in ongeveer 40 minuten. Eet smakelijk!

No comments:

Post a Comment